GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK


  • Mit jelent pontosan “az eddig leadott szavazatok száma”?

Ez a szám mutatja mindazokat, akik leadták a szavazatukat az oldalon. Tekintettel arra, hogy az igazolásra/azonosításra a szavazónak a szavazás lezárásáig van módja, ebben a számban benne vannak azok is, akik még nem igazolták/azonosították magukat. A szavazás lezárását követően – amikor kiderül, hogy addig hányan igazolták/azonosították magukat – közölni fogjuk a részletes eredményeket, külön kimutatjuk a szavazás eredményét az igazolt/azonosított és a nem igazolt/azonosított szavazók körében is.

  • Mikor lesz érvényes a szavazatom?

A szavazatod azután lesz érvényes, hogy igazoltad/azonosítottad magad. A Szabadszavazás online rendszerében ezt a legtöbben (mindazok, akik korábban még nem regisztráltak az ADA rendszerében) a szavazást követően tudják kezdeményezni bejelentkezve az ADA fiókjukba.

Az azonosítás első lépéseként el kell készítened a Titkos kódodat. Ezt az ADA oldalán a Fiókom menüpont alatt a Beállítások almenüben tudod megcsinálni. Második lépésben, miután elkészítetted a kódod, a Tanúsítás almenüben megtalálod a Tanúsítók listáját, akik jogosultak az azonosításodat elvégezni és kiadni számodra a magyar igazolást. Kiválasztod a számodra szimpatikus Tanúsítót, és írsz neki egy emailt, hogy szeretnéd tanúsíttatni magad. Ehhez használhatod ezt a levél mintát.

  • Minek kell nekem Titkos Kód?

Amennyiben meg szeretnéd őrizni az anonimitásodat, hogy senki se tudja, hogy szavaztál és hogy mire, akkor kell készítened magadnak egy olyan anonim azonosítót, amelyből a te személyes adataid nem derülnek ki. Ezt az anonim azonosítót készíti el az ADA. Azonban, aki a szavazatokat összeszámolja, biztos  szeretne lenni abban, hogy egy valódi személy szavazott, (aki egyben magyar állampolgár is).

E két feltétel együttes teljesüléséhez van szükség a Titkos kódod elkészítésére. A Titkos kód a te személyes adataidból készül egy számológép segítségével. Próbáld ki! Látni fogod, hogy akár csak egy betű megváltoztatásával is teljesen más kódot fogsz kapni. Viszont a helyes adataiddal, akárhányszor próbálod, mindig ugyanazt a számsorozatot kapod. Ezért lehet ezt arra használni, hogy az ADA ennek segítségével az anonim azonosítód mellé ki tudjon adni egy “magyar igazolás”-t. Ez azt tanúsítja, hogy az adott anonim azonosító birtokosa egy valódi személy és egyben magyar állampolgár is.

Az anonim azonosítód mellé az ADA akkor adja ki az igazolást, ha egy személyes találkozó során egy ADA Tanúsítónak bebizonyítod, hogy a Titkos kód valóban a te adataidból készült. Ezt hívja az ADA Tanúsításnak. A tanúsítást követően az ADA az anonim azonosítódhoz kapcsolódóan kiad egy igazolást/ bizonyítványt, ami azt állítja, hogy az anonim azonosító birtokosa magyar állampolgár. Ezzel teljesül a két feltétel, a kecske (szavazatszámláló) is jóllakott, és a káposzta (anonimitás) is megmaradt.

  • Mi a garancia arra, hogy ha igazolom/azonosítom magam, titokban marad az, hogy egyáltalán szavaztam, illetve az, hogy mire szavaztam?

A szavazás során regisztrálnod kell. A regisztrációt a Szabadszavazás felkérésére az ADA végzi, aki készít számodra egy anonim azonosítót, amelyet megküld a Szabadszavazás oldalnak (ez például kb. így néz ki: “065QjztGUt6VH2”). A Szabadszavazás oldal veled kapcsolatban csak ezt az anonim azonosítót látja és őrzi meg, és ehhez menti el, hogy ezzel az azonosítóval egyes kérdésekben milyen szavazat került leadásra.

A szavazás lezárásakor a Szabadszavazás oldal megkérdezi az ADA-tól, hogy az adott anonim azonosítóhoz milyen igazolás tartozik, annak érdekében, hogy az eredményeket ki tudja értékelni. Az ADA egy adott azonosítóhoz kapcsolt 3 lehetséges igazolás meglétét vagy meg nem létét közli a Szabadszavazás oldallal. Ezek:

  • ellenőrzött email-cím igazolás
  • van Titkos kód igazolás
  • magyar igazolás

A Szabadszavazás oldal akkor tekint népszavazási szempontból érvényes szavazatnak egy adott azonosítóval leadott szavazatot, ha ahhoz az azonosítóhoz tartozik magyar igazolás. Magyar igazolást csak magyar állampolgárok kaphatnak az azonosítási /tanúsítási folyamatban. Az azonosítást kezdeményezheti a szavazó, de lehetséges az is, hogy az ADA ajánlja fel azt.

Az azonosítás folyamatában (Tanúsítás) személyes adat nem kerül rögzítésre vagy megőrzésre, sem a Szabadszavazás, sem az ADA rendszerében. Az azonosítás célja az, hogy kiderüljön, az adott anonim azonosító birtokosa jogosult volt-e (nép)szavazni. Ehhez nincs szükség arra, hogy bárki is rögzítse az adott szavazó személyes adatait.

Az azonosításhoz szükséges két adatból (személyi azonosító jel és édesanyja neve) a felhasználó egy számológép segítségével saját maga állítja elő a Titkos kódját. A számológép működése teljesen nyilvános, bárki megtekintheti a programját és az általa kezelt adatbázist, bármikor. A számológép által előállított Titkos kódból nem lehetséges kitalálni, hogy kinek a személyi adataiból készült. A Titkos kód a személyes adataidból egyirányú titkosítással előállított, nem visszafejthető karaktersorozat (ez kb. így néz ki:  Edabeea7a094594a385d871 e3df8baaa13c8af3ad013a5a 072b2239 aba9c6fa9afeae 94 461b1502178206ddc7934818 a7fc66199c6 b9fe4d85 c06683752ca233).

Az ADA az email címen túl egyedül ezt az adatot ismeri a felhasználóról, de visszafejteni ő sem tudja. Magyarul, nem tudja ebből előállítani a szavazó személyi azonosító jelét és édesanyja nevét.

Az igazolás/azonosítás – az ADA ezt Tanúsításnak nevezi – során, amely az ADA rendszerében történik, csak az kerül ellenőrzésre, hogy valóban a Felhasználó tulajdonában áll-e a Titkos kód, amelyet a rendszer az ő utasítására a fiókjában elmentett. Ez úgy történik, hogy a Tanúsítóval együtt a szavazó még egyszer előállítja  a Titkos kódját. A rendszer az vizsgálja, hogy a korábban elmentett Titkos kód megegyezik-e azzal, amit a Tanúsító állít elő közösen a szavazóval. Ha igen, akkor a Tanúsító az ADA rendszerében kiadja a magyar igazolást az adott anonim azonosítóhoz.

A két rendszer együtt a szavazóról őriz egy email címet, egy anonim azonosítót és egy titkos kódot (ha készült). Ezekből senki, még mi sem tudjuk kitalálni azt, hogy ki szavazott valójában. Csak azt tudjuk, hogy volt vagy nem volt joga szavazni.


Bezár