Mi ez?


Egy hivatalos népszavazáson csak magyar állampolgárok szavazhatnak, egyszer. És senki nem látja, mire szavaztak mások.

Pont mint nálunk. Az egyetlen különbség, hogy az itt feltett kérdéseket szabadon tesszük fel – nem kérjük ki a Kúria, a Nemzeti Választási Bizottság vagy más intézmények véleményét. Az eredmény így jogilag nem kötelező érvényű senki számára – mégis megkérdőjelezhetetlen.

Hogyan lehetséges ez?

A megoldás ugyanaz, mint a hivatalos népszavazáson, csak fordított sorrendben.

Először szavazol, és utána azonosítod magad.

Amikor szavazol, nem tudják, ki vagy.

Amikor azonosítod magad, nem tudják, mire szavaztál. De megbizonyosodnak arról, hogy jogod volt szavazni, és nem szavaztál korábban már az adott témában.

A végeredmény

Egyszerre titkos és hiteles. Akárcsak egy népszavazásnál.

A szavazás:

A szavazáshoz elegendő egy egyszerű regisztráció – egy nonprofit szolgáltató, az Anonim Digitális Azonosító (ADA) oldalán. A regisztrációhoz csak egy érvényes emailcímre van szükséged. Mi – a Szabad Szavazás oldal üzemeltetői – csak annyit látunk, hogy egy anonim szavazó bejelentkezett. Látjuk, hogy mely kérdésekben szavazott (ezért egy adott kérdésben nem fog tudni újra szavazni), tároljuk szavazatait (hogy láthassuk a szavazások eredményét), de nem tudjuk, hogy ki ő.

Az azonosítás:

Az azonosítás a szavazást követően két módon történhet. Vagy magad kezdeményezed, vagy az ADA keres meg azzal a kéréssel, hogy azonosítsd magad. Az azonosítás folyamata abból áll, hogy az ADA oldalán generálsz egy Titkos Kódot a LAKCÍMKÁRTYÁDon lévő személyes adataidból. Ezt megteheted rögtön a szavazás után, de később is. Az anonimitás biztosítása érdekében az ADA az azonosításhoz használt személyes adatokat nem tárolja, csak a Titkos Kódot, amelyet egyirányú tikosítással magad generáltál. Ha elkészítetted a Titkos Kódodat, az ADA oldalán kiválaszthatod és eldöntheted, hogy kivel és mikor szeretnéd azonosíttatni magad.

Minden világos

Akkor regisztrálj / jelentkezz be, és add le a szavazatodat!

 

BEJELENTKEZÉS
Bezár